Sabtu, 23 Mei 2009

masjid itu hidupku-1

assalamualaikum w.b.t..
alhamdulillah, hari ini dah hampir 7 bln saya bekerja di tempat dan suasana yang baru. lama juga rasanya saya mengambil masa untuk memahami kerja dan masalah yang sering dihadapi. teringat lagi, di awal pelantikan saya sebagai IMAM BESAR DAERAH KUANTAN dan ditempatkan di MASJID TENGKU AMPUAN AFZAN, BANDAR INDERA MAHKOTA ujian pertama yang dihadapi ialah pembesar suara masjid dicuri penyangak yang tak berhati perut. semalaman tak dapat lelapkan mata memikirkan teruk banar akhlak masyarakat hari ini. masih ingat lagi saya pada satu kata-kata pembakar semangat yang diberi oleh seorang pegawai yang turut serta melihat masjid slps berlakunya kecurian :" ITULAH CABARAN"... imam kenalah pandai menyelesaikannya. itu sebabnya kita letakkan imam berijazah di masjid ini. kalau tak dapat selesaikan, baik kami tak letakkan imam di sini. terperanjat saya di waktu itu. tapi rupa-rupanya kata-kata itu menyebabkan saya nak melakukan perubahan-perubahan ke arah penambahbaikan masjid supaya diimarahkan oleh penduduk setempat. inilah sedikit kerja2 yang sempat saya kongsikan terutama dengan IMAM2 BESAR DAERAH2 lain dalam pahang.pintu pagar ni berat sangat tuan, pakcik tak daya setiap malam nak tolak. inilah kalimah yang sering saya dengar dari mulut Pengawal Keselamatan waktu malam.
alhamdulillah, pintu pagar dahpun ditukar baru. tapi mengapa pakcik kunci awal sangat pintu pagar ni? malam tadi, sampai pukul 12 saya menunggu depan pagar, kunci rumah saya tertinggal di dalam. memandangkan kontrak pakcik habis hujung bulan ni, sayapun malas nak kata apa.
inilah wajah Pejabat Pentadbiran Masjid Tengku Ampuan Afzan (MASTAAF). Insya Allah akan beroperasi sepenuhnya nanti. masih banyak kelengkapan yang perlu. jawatan keranipun masih kekosongan. mudah-mudahan kerani akan masuk secepat yang mungkin bagi melicinkan gerak kerja pegimarahan masjid ini.tandas perempuan di sebelah kanan sana ye cik... itulah kalimah yang sering saya dengar dari mulut Pengawal Keselamatn siang.. "diaorang ni ustaz, malu nak bertanya. ikut suka je masuk tandas lelaki". mengadu pengawal kpd saya. "mungkin papan tanda tak jelas kot" jawab saya. munggu depan, ada orang akan datang pasangkan yang lebih besar. saya sudahpun buat tempahan papan tanda yang lebih besar dan jelas.time kasih abg2 archsign yang bertungkus lumus memasang papan tanda masjid ni.