Khamis, 5 Julai 2007

[ di mana shbt2 seperjuanganku? ]


semalam, merupakan hari yg amat memenatkan diriku...

slps tamat kerja, sesi perjumpa persatuan pelajar hingga jam 7.terus pulang ke rumah..
belumpun sempat hilang penat, terus bersiap utk solat maghrib.slps solat, terus bangkit ke satu
pertemuan mingguan...

tetapi penatku terus hilang sejurus bertentang mata dengan shbt2

seperjuangan yg mempunyai semangat juang yang tinggi....

mereka bekerja, mcm diriku juga bekerja. mereka ade isteri, aku juga ade isteri...

persoalannya...mengapa mereka boleh komitmen sedangkan shbt2ku yg pernah
seangkatan satu
ketika dahulu diam&hilang tanpa berite...
ayuh...shbt2ku,tunaikan janji2mu dahulu.

ya ALLAH..

berikanlah kekuatan kpd diriku& shbt2ku..

** Menulislah Demi Islam **Oleh: Abdul Mu’izz Muhammad

(Ketua Badan Penerangan Dan Penerbitan PMRAM 2007)

ن والقلم وما يسطرون
“Nuun, demi pena dan apa yang mereka tulis”

Surah Al-Qalam ayat 1.


Allah Maha Adil dalam mengurniakan kelebihan dan kebolehan pada manusia. Jika berbicara mengenai dakwah, menulis adalah salah satu medium penting untuk menyampaikan risalah Islam.
Bagi mereka yang tidak petah bercakap apatah lagi hebat berpidato, penulisan adalah bahagian kalian. Menulislah berdasarkan ilmu yang terbuku di hati. Sampaikanlah hasrat tersebut kepada umat.
Mungkin jika Imam Al-Nawawi tidak tekun menulis, kita tidak mengecapi mutiara ilmu darinya bahkan mungkin kita pun tidak mengenalinya. Mungkin juga kalau Imam Al-Sayuthi tidak menulis, tidak sampai ilmunya kepada kita. Sayyid Qutb menulis syairnya yang masyhur ‘Akhi Anta Hurr’ beberapa detik sebelum digantung, pengaruhnya sehingga mampu meniup api perjuangan umat. Begitu juga Muhammad Iqbal dari benua India menggunakan seni penulisan membangkitkan kesedaran Islam. Itulah sedikit contoh dan gambaran sejauh mana efek pena di dalam institusi dakwah.
Dari beberapa sudut, kadang-kadang kesan penulisan mempunyai jangka hayat yang lebih panjang berbanding ucapan. Jika berceramah, ia setakat di situ kecuali disertakan rakaman. Sebaliknya dengan penulisan, ia akan terus ditatap bahkan menjadi aset besar setelah kematian kita.
Ada golongan yang minat penulisan kreatif yang bersifat santai seperti sajak, novel, cerpen dan sebagainya. Ada pula yang hanya meminati penulisan non kreatif yang sarat dengan fakta-fakta ilmiah. Gunakanlah kecenderungan kalian untuk terjun secara serius dalam bidang penulisan demi Islam.


Apa tugas kita?
Cipta satu pengaruh baru dalam bidang penulisan kreatif menyaingi konsep yang tidak jelas bermatlamat rabbani. Pandu remaja yang minat membaca novel khayalan ke arah novel yang berunsur dakwah.
Karang buku atau artikel rujukan yang memberi manfaat pada umat Islam di Malaysia khasnya. Banyak isu dan permasalahan yang masih belum dirungkai dengan penulisan lengkap berbahasa Melayu. Jika belum mampu mencerna ilmu dengan penulisan sendiri, terdapat ribuan kitab-kitab rujukan berbahasa Arab yang masih belum diterjemah. Pilihlah mengikut prioriti semasa. Disiplin dan amanah terhadap ilmu jangan dipandang ringan. Umat Islam dahagakan karya-karya bermutu mahasiswa-mahasisiwi Al-Azhar.
Jadikan penulisan salah satu dari uslub dakwah kita sekaligus dijadikan hobi yang beroleh pahala. Semoga usaha kita berkongsi ilmu menjadi saham ketika hari pembalasan.

<< SEBUAH WARKAH PERJUANGAN >>

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Apa khabar sahabat-sahabat semua? Tidak sabar rasanya menanti sahabat-sahabat semua pulang agar nantinya kita akan menjadi ‘teman seperjuangan’ . Maaf sebab lama sangat rasanya tidak bertanya khabar. Bebanan tugas terlalu banyak sehingga terkadang hampir sahaja hilang fokus dalam melakukan satu-satu tugasan. Di kesempatan yang ada pada kali ini, kita bahagikan prbincangan kita kepada beberapa topik berikut :
1. Kewajipan “hadir hati – حضور القاب” pada amanah perjuangan!
Sahabat-sahabat sekalian, fenomena duka yang menimpa sebahagian (besar?) mahasiswa apabila tamat zaman IPT (ijazah pertama) ialah fenomena KECICIRAN. Isu ini mungkin isu yg sentiasa dibangkitkan oleh ramai pihak dan berulangkali diulang-bincang di dalam program-program pengisian. Masalahnya ialah, ia terus berlaku dan sesuatu mesti dilakukan. Di manakah silapnya?Adakah silap sistem pendidikan kampus yang tidak realistik? Apa tindakan kita untuk memperbaikinya? Apakah salah sistem perhubungan network antara persatuan-persatuan? Apakah usaha kita untuk melebarkan jaringannya? Apakah silap ibu mengandung? Apakah iman dan amal itu diwarisi? DI MANA SILAPNYA?Mungkin ada kemaafan kalau ahli level biasa yang tercicir, tetapi kita buntu kalau bekas dari kepimpinan kampus atau persatuan pun terlibat dengan penyakit yang sama. Di mana kita letak amanah untuk mempertahankan Islam.....Sebab itulah, kewajipan amanah perjuangan menegakkan Islam ini mesti dipasakkan ke dalam jiwa kita semua sama seperti kewajipan solat! Apa perasaan mereka kalau mereka tinggal solat? Apa nilai solat kalau tidak khusyu’? Sebab itu usaha untuk “hadirkan hati” mereka kepada perjuangan adalah amat penting. Mereka mesti merasai bahawa menyertai perjuangan adalah bermaksud bersama-sama menegakkan agama Islam itu sendiri. Lebih besar lagi ialah, mereka mesti merasakan hidup mati mereka adalah untuk Islam! bukan untuk perut, kantung, poket, nafsu dan syahwat mereka sahaja…. Hidup kalau sekadar kerja cari makan (gaji), seronokkan diri bersama isteri, pastu rehat-rehat di malam hari... lebih baik jadi HAIWAN! Kat akhirat esok binatang tidak pertanggung jawaban…
2. Ruang bergerak dalam perjuangan seawal penglibatan
Sahabat-sahabat sekalian, ruang unutk melaksanakan amanah perjuangan ini sebenarnya amat banyak. Soalnya, nak ke tak nak sahaja… ada orang yg berpindah ke tempat yang jauh dari kampung halaman dan kenalan.. tapi bila dia ada kehendak, dia dapat juga melibatkan diri dengan perjuangan.. namun, kalau dia tak nak, duduk di kampung halaman sendiri pun dia tak terlibat.Contohnya, buat permulaan terjun dengan masyarakat serta libatkan diri dengan mana-mana program berbentuk ilmiah serta tidak terus lari dari ruang lingkup perjuangan. Apabila sudah lama tidak ikut serta dengan program perjuangan maka diri semakin lama semakin sunyi dan hilang semangat tambahan pula mempunyai komitmen yang lain dari gerk kerja Islam…..
3. Isu kerja dengan kerajaanTerikat dengan kerja kerajaan.
Sebenarnya, kebanyakan yang takut atau bimbang nak aktif kerana kerja kerajaan adalah kerana dia tidak cuba mendekati gerak kerja perjuangan dengan lebih serius. Lalu dia takut. Memanglah, untuk memperkasakan perjuangan dalam keadaan sekarang ialah berusaha untuk kerja sendiri dan tidak bekerja kerajaan, lantas terlibat secara lansung. Tetapi, kalau sudah ditawarkan kerja kerajaan, terima sahajalah dan terus terlibat dengan perjuangan.Cukup sedih apabila ada bekas pimpinan utama kampus yang balas melalui sms apabila di ajak untuk ke program dengan balasan “SAYA TIDAK MAHU TERLIBAT SEBAB SAYA TIDAK MAHU MELAWAN ORANG YANG BAGI REZEKI KEPADA SAYA”.. kalimah apa ini? Kalau bukan kalimah yang boleh merosakkan aqidah apabila yang menyatakannya ialah ustaz? Yang berpendidikan tinggi??Pengalaman bekerja dengan kerajaan. Kita bangunankan kerja dan institusi tempat kita cari nafkah bersesuaian dengan kontrak antara kita dengan majikan di samping memanfaatkan ruang yang ada untuk menerapkan fikrah Islam di dalam institusi tersebut. Namun, keutamaan tetap diberikan kepada perjuangan yang kita kasihi. Kita kena yakin bahawa yang memberi ruang pekerjaan dan rezeki tersebut ialah Allah dan tanda kesyukurannya ialah dengan kita membalasnya dengan bersungguh-sungguh memenangkan agamanya! Bukan semakin meninggalkan amanah perjuangan tersebut!
4. Menanti gelombang baru generasi muda Ulama’!
Secara peribadi, kita impikan satu gelombang gerakan ulama muda yang akan kembali bangkit memimpin semangat dan perubahan. Bayangkan sekiranya setiap ceruk kawasan, negeri dan kampung, ustaz-ustaz yang menjadi tangan yang menggerakkannya ialah muda mudi lulusan agama yang memimpin dengan ilmu bukan semata-mata semangat...Program-program hidup kerana program berjalan dengan baik hasil barisan ustaz-ustaz ilmuwan muda yang tersusun dari kalangan muslimin dan muslimat. Ustaz dan ustazah menjadi teladan kerana ilmu, semangat dan gerak kerjanya… bermimpikah kita? Ataukah ini suatu yang realistik jika kalian tidak sekadar tidur bermimpi!Yang ada sekarang ialah golongan ustaz dan ustazah yang sentiasa menjadi cemuhan kerana takut, pemalu, ghuyub, keciciran dan berbagai lagi. Nada sinis “ustaz-ustaz pun takut?” “ustazah-ustazah mana? Dengar cerita bukan main syadid lagi di alam mahasiswa?” “kalau semua ustaz dan ustazah tak de, kita ajerlah pergi ngaji pula” dan pelbagai lagi…
5. Kesimpulan
Setiap kita yang membaca artikel ini, bersumpahlah dengan nama ALLAH bahawa kita tidak akan mensia-siakan amanah perjuangan ini. Kita bertekad tidak akan membiarkan diri tenang bila pulang nanti selagi tidak menggabungkan diri segera dengan perjuangan Islam. Jangan redha bersantai dan berehat sekiranya Islam masih belum memimpin masyarakat. Ingat, sedikit masa berlalu tanpa perjuangan bererti anda munafiq !! Jangan punahkan diri anda dengan belajar berdalih dan memberi alasan ! Jangan keraskan hati anda dengan kekosongan dari jihad dan amal...

Aku yang menyayangi kalian dan perjuangan ini, sahabat…..

Rabu, 4 Julai 2007

:: Kod Barangan Yang Memiliki Ramuan Khinzir ::

Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua mereka barang, makanan dan ubat-ubatan. Produk apa pun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran,bahan- bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis dan Syeikh Sahib bekerja diBadan tersebut bahagian QC , oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan. Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang dituliskan dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Awalnya, saat Syeikh Sahib menemukan bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang berwenang dalam bidang itu dan orang tersebut menjawab " KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA. Jawaban tersebut menimbulkan kecurigaan buat Syeikh Sahib dan dia kemudian mula mencari tahu kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temukan cukup memeranjatkan kaum Muslimin didunia. Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42.000. Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut. Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang;di manakah lemak-lemak babi tersebut ? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang memusingkan badan babi tersebut adalah untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging babi. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar. Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut .Sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata itu berhasil. Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan,ubat- ubatan harus dicantumkan pada kemasan. Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut. Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport. Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan hingga mencapai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya mengalami kerosakan karena terkena air laut. Kemudian mereka punya ide untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Saat berita mengenai pelapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan Muslim dan beberapa Vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera - tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara ( civil war ). Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak babi dalam kemasan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970 - an mengetahuinya. Saat perusahaan produsen ditanya oleh pihak berwenang dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak tersebut adalah lemak sapi(lembu) & domba, walaupun demikian lemak-lemak tersebut haram bagi Muslim kerana penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak mengikuti syariat Islam. Oleh karena itu produk dengan label baru tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam. Sebagai akibatnya,pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke negara Islam, di mana laba penjualan ke negara Islam bisa mencapai jutaan dolar. Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & ubat-ubatan lainnya. Semenjak produk - produk tersebut di atas banyak di konsumsi[penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)]. oleh negara-negara Muslim, kita sebagai masyarakat Muslim tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu,kekerasan dan seks bebas. Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan mencocokkannya dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi. E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.
Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti syariat Islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada saudara kita."

Selasa, 3 Julai 2007

.: nikmat sihat :.

Biarpun anda hanya berjalan-jalan untuk ke sesuatu tempat, tetapi setiap pergerakan yang dilakukan sebenarnya telah membuatkan jantung anda bergerak dan lebih aktif. Apatah lagi jika anda seorang lelaki yang suka bersenam demi menjaga kesihatan, bonusnya ia akan membakar lemak, membentuk otot serta latihan bagi kardiovaskular.Jumlah kalori yang dibakar selama bersenam berdasarkan pada banyak faktor, termasuk berat badan, jumlah olahraga, tingkat tenaga dan metabolisme. Nilai yang diberikan untuk sejumlah kalori yang dibakar per jamnya dalam senaman berdasarkan pada rata-rata lelaki dengan berat badan 170 paun.
1. BERJALAN KAKI - Jalan kaki merupakan latihan yang baik sebagai permulaan dalam diari anda. Mulakan dengan berjalan kaki selama satu jam di waktu pagi. Untuk hasil terbaik, jagalah detik jantung anda pada 70 peratus dari detik jantung maksimum (detik jantung maksimum sama dengan 220 dikurangi usia anda). Semua otot di kaki akan bergerak dan satu jam berjalan cepat akan membakar sebanyak 300 kalori.
2. BERLARI - Berlari dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan merupakan cara yang baik untuk membakar lemak tubuh. Namun, berlari dalam waktu yang cukup panjang boleh menyebabkan kekuatan otot hilang dan cedera akibat sering digunakan. Berlari setempat dapat menguatkan kelompok otot dalam kaki termasuk otot-otot yang terdapat di paha. Berlari selama satu jam dengan kecepatan sederhana akan membakar lebih kurang 760 kalori.
3. MENDAKI BUKIT - Sangat baik untuk membakar lemak sekaligus menguji kekuatan otot kaki. Jika anda meluangkan masa selama satu jam mendaki bukit, ia bersamaan dengan pembakaran sebanyak 530 kalori.
4. PERMAINAN RAKET - Seperti tenis dan badminton yang akan membuatkan otot-otot paha, lengan, bahu dan punggung bekerja secara serentak. Inginkan hasil yang terbaik, carilah pasangan yang memiliki kemampuan sama dengan anda. Satu jam berolahraga akan membakar sekitar 780 kalori.
5. REGANGAN - Cara yang paling mudah dan anda boleh melakukan regangan sambil menonton televisyen atau di bilik tidur. Mengerakkan kaki dan tangan selama setengah jam juga mampu mencegah kecederaan otot sebelum berolahraga.
6. BERENANG - Sesuai buat lelaki yang benar-benar ingin menjaga perut mereka daripada boroi. Berenang membuat semua otot tubuh bekerja dan variasikan gaya renang anda (gaya dada, kuak lentang dan kupu-kupu) sehingga membantu anda memperoleh hasil maksimum dari olahraga ini. Satu jam berenang dapat membakar 460 kalori.
7. PERMAINAN BOLA - Seperti bola jaring, bola keranjang, bola tampar dan bola baling. Selain menguatkan latihan otot tangan, permainan bola juga memberi kekuatan untuk paha dan bahu anda. Risiko untuk cedera sama dengan olahraga berat yang lain namun keberkesanannya juga tidak diragui. Bermain secara berkumpulan akan memberikan impak yang berguna untuk anda. Satu jam bermain permainan bola akan membakar kalori sebanyak 600 kalori.
8. BOLA SEPAK - Bergantung pada posisi yang anda mainkan, cukup mencabar fizikal dan minda kerana permainannya yang agak kasar dan memakan masa yang panjang. Memang olahraga ini berisiko tinggi kerana kecederaan, namun anda perlu menitikberatkan kesabaran fizikal dan emosi. Satu jam bermain bola sepak dapat membakar 700 kalori.
9. ANGKAT BEBAN - Cara terbaik meningkatkan tenaga dalaman sekaligus membina otot tubuh dan meningkatkan kesihatan secara umum. Tetapi harus diingat untuk olahraga angkat beban, anda perlu melakukan latihan regangan sebelum dan setelah berolahraga ini untuk mencegah daripada kecederaan dan memaksimakan kesihatan. Anda dapat membuat setiap kelompok otot untuk bekerja dengan mengangkat beban, tapi bentuk yang tepat cukup penting untuk menurunkan risiko cedera. Untuk memaksimumkan pembentukan otot, lakukan ulangan yang lebih dengan beban yang lebih berat. Satu jam mengangkat beban membakar sebanyak 230 kalori. Sebagai lelaki yang mementingkan kesihatan, olahraga dan senaman cukup penting biarpun setelah anda berkahwin. Jangan sesekali mengabaikan perkara nan satu ini kerana ia menentukan gaya hidup anda."

:: [Isteri Yang Solehah] ::

Adapun orang yang beriman dengan iman yang benar, yang telah berjanji dengan Allah untuk bekerja di jalan da'wah, maka sesungguhnya dia akan beriltizam dengan Sunnah Rasulullah saw, lalu dia berikhtiar sebaik-baiknya untuk memilih isteri yang solehah, yang akan menolongnya melaksanakan tugasnya di dalam urusan da'wah Islam dan bukan merintangi aktivitinya.
Isteri inilah yang akan bekerjasama dan membentuk zuriat (generasi) yang baik untuk menjadi penyejuk mata dan menggembirakan hati. Anak ini nanti yang akan memuliakan agama Allah dan membangun Daulah Islamiyah di muka bumi. Alangkah baik dan indahnya doa hamba Ar-Rahman yang terlukis di dalam Al-Qur'an: "Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami dari isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertaqwa." (Al-Furqan: 74)
Oleh kerana itu, dia bersama dengan isterinya dan anak-anaknya senantiasa berada di atas jalan da'wah ini. Dia bersama keluarganya dan jamaah Islam berjalan terus di atas jalan da'wah dan menjadi qudwah hasanah, (contoh teladan yang baik). Sebagai keluarga Islam mithali (teladan) dan menjadi tiang yang teguh untuk membangun masyarakat Islam.
Kita telah melihat dalam sejarah da'wah Islam di masa lalu dan di zaman moden ini, banyak isteri-isteri solehah yang telah menunjukkan jasa-jasa yang besar dan gemilang, menjadi pembantu, penyokong dan pendorong suaminya. Contoh paling ideal dan paling istimewa dari isteri solehah ini ialah as-Sayidah Khadijah, ummul Mu'minin pertama dan utama. Sumber ummat Islam ini tidak pernah kering dari kebaikan sepanjang masa.
Dapat juga disaksikan pada zaman moden ini berapa banyak contoh dan teladan yang indah dan istimewa dari isteri-isteri Muslimah solehah, yang sabar dan tabah menanggung penderitaan bertahun-tahun bahkan berpuluh-puluh tahun berhadapan dengan berbagai bentuk gangguan, gugatan dan penyiksaan, yaitu berupa gangguan jiwa dan perasaan tatkala suami-suami mereka dipaksa masuk penjara yang gelap gulita dan penuh penyiksaan yang kejam dan sengsara.
Namun isteri-isteri solehah itu menerima segala-galanya dengan redha dan gembira dengan mengharapkan keredhaan Allah, bahkan mereka tegak dan melindungi, mendidik, mengurus anak-anak mereka, dan memenuhi segala keperluan hidup mereka tanpa henti dan jemu, di samping itu mereka senantiasa menenangkan hati suami mereka.
Ada pula sebahagian dari isteri solehah itu dimasukkan ke dalam penjara yang gelap gulita dan ke dalam tahanan penuh dengan berbagai gangguan dan penyiksaan. Namun mereka tetap tabah dan bersabar serta redha menanggung yang demikian itu tanpa lari dari jalan da'wah dan tidak pernah beranjak dari jihad dan perjuangan Islam.
[Tariqud-Da'wah - Utz. Mustafa Masyhur]

ingatan

Kebanyakkan perempuan/wanita/muslimah(wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini...Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...
kenapa hal ini boleh terjadi??Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/...
yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini'kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepadalelaki/ustaz-ustaz yang bernama LELAKI jugak...
(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya ini.Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat merekayang ditinggalkan ketika haid?"
pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:
"alaa...itu soalan mudahjee..bila 'datang period' maka solattuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..
itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu
"Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa...
Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun.
Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.
Dalam BAB TIGA :" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi FiDawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :
PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID:Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :
1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti(dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. "
Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam"(Imam Al-Ghazali)HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar,maka baginya wajib solat asar (selepasmandi hadas)
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?- Kerana di dalam hukum menjama'(menghimpun solat bagi orang musafir)solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.- Kerana kecuaian wanita itu sendiri(dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat(menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama :-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) makawajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagimusafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh,hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum)maka adalah bagi perempuan itu perlu diqadha juga solat maghribnya.
Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin(Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil /Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!
WANITA
MEMBOTAKKAN KEPALA
Untuk Berlakon : Satu Kemungkaran

Antara produk Islam Hadhari sejak sekian lama ia dilancarkan sebagai satu konsep dan prinsip hidup masyarakat Negara ini ialah lahirnya pelakon yang sanggup melakukan apa sahaja seperti Syarifah Amani Syed Zainal Rashid .
Sebelum ini beliau telah banyak kali membuat penampilan yang kontraversi termasuklah kenyataannya yang dianggap menghina bahasa dan bangsa sendiri . ("I sound stupid if I speak Malay" )

Juga beliau tergamak untuk tampil melakukan aksi yang pastinya menjolok mata seperti apa yang lakukannya dalam filem Gubra .
Kali ini , beliau sekali lagi menggemparkan Negara dengan kesanggupan membotakkan kepala untuk tampil dalam filem terbaru lakonannya yang berjudul Muallaf .

Nasib beliau sangat baik di bawah kepimpinan Pak Lah yang berkonsepkan Islam Hadhari berbanding ustaz dan penceramah agama di masjid dan surau yang sering dihimpit kerisauan . Bukan sahaja penceramah agama ini akan di gam kerana tiada tauliah tetapi tidak kurang juga yang ditangkap dan didenda .
Dewan Pemuda PAS Pusat melahirkan rasa kesal terhadap fenomena ini . Inikah bentuk tamaddun yang mahu dilahirkan oleh Islam Hadhari ? Menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah dan mengharamkan apa yang dihalalkan oleh Allah swt .

Satu rasa simpati diberikan kepada mereka seperti Syarifah Amani yang rosak mindanya akibat terperangkap dalam system yang tidak mendidiknya menjadi wanita muslimah yang solehah .
UMNO dan BN bertanggungjawab dalam hal yang seperti ini. Keengganan mereka melaksanakan syariat dan system hidup berlandaskan keluhuran agama dan ketulusan akhlak akhirnya melahirkan individu seperti Syarifah Amani dan lainnya.

Program reality tv seperti Akademi Fantasia juga dilihat satu aktiviti dalam system yang terpisah jauh dari wahyu Ilahi ini dan akhirnya melahirkan individu yang sangat janggal dan ganjil di mata Islam .
Akademi fantasia melahirkan penyanyi wanita yang bertudung dengan aksi rock dan tarian yang meliuk lintuk di hadapan khalayak . Tanpa malu dan tanpa segan sebaliknya bangga tanpa pula rasa bersalah terhadap agama.
Sekali lagi Dewan Pemuda PAS Pusat mempersoalkan bagaimanakah UMNO dan BN mahu melahirkan masyarakat yang menepati rukun atau prinsip pertama Islam Hadhari iaitu manusia beriman dan bertaqwa ?
Apakah aktiviti seperti ini dianggap mampu melahirkan insan beriman dan bertaqwa menurut acuan Islam Hadhari ? Hari ini lahir pula Anugerah Ikon Malaysia sebagai satu lagi aktiviti atau produk Islam Hadhari selain dari program Gang Starz yang kian rancak di kaca tv.
Hukum Membotakkan Kepala bagi kaum Wanita .
1. Dari Ibnu Abbas Rhma berkata :
نهى النبي أن تحلق المرأة رأسها .

Rasulullah saw. telah melarang perempuan mencukur ( membotakkan ) kepalanya .

Dikeluarkan oleh An Nasaa'I Kitabuz Ziinah , bab Larangan Perempuan mencukur kepalanya
2. Abi Musa Al Asya'ri Rha. Berkata :

برئ رسول الله من الصالقة و الحالقة

Rasulullah saw. berlepas diri dari perempuan yang meninggikan suara tangisan ketika meratap dan membotakkan kepala ketika musibah .
Dikeluarkan oleh Imam Bukhari
Ulasan :

Membotakkan kepala bagi wanita dalam keadaan mereka menerima musibah dilarangkan oleh Rasulullah saw. sehingga baginda melafazkan bahawa baginda akan berlepas diri darinya , inikan pula membotakkan kepala dalam keadaan aman tanpa sebarang musibah .Pastinya ia lebih dimurkai oleh Nabi saw.
3. Dari Ibnu Abbas Rhma :
قال رسول الله ليس على النساء حلق و إنما على النساء التقصير
Rasulullah saw. telah bersabda : dilarang ke atas perempuan bercukur ( membotakkan ) tetapi dibenarkan bagi perempuan memotong sedikit dari rambutnya .

Riwayat Abu Daud di dalam sunannya Bab al Manaasik al Hajj

Walaupun asbab wurud ( sebab datang ) nya hadis ini berkait dengan tahallul dalam ibadah haji , maka jelas hukumnya. Betapa dalam masaalah ibadah seperti tahallul dari ihram haji atau umrah , seorang wanita dilarang mencukurkan kepalanya , inikan pula dalam keadaan di luar ibadah , tentu sahaja terlebih aula dilarang .

Al Imam an Nawawi dalam kitabnya Syarah Sohih Muslim jilid keempat jelas menghuraikan persoalan ini .
أما قصر الشعر و تقصيره من أجل الزينة و التجمل فهو جائز إذا كان بإذن زوج بشرط ألاّ يصل إلى حد تشبه بالرجال
Maksudnya :
Adapun menggunting rambut dan memendekkannya ( bagi seorang perempuan ) untuk berhias dan kelihatan cantik , maka ia adalah harus jika mendapat izin dari suami dengan syarat tidak sampai kepada had menyerupai kaum lelaki .
Dalam huraian yang menyerupai masaalah di atas , Dr. Wahbah az Zuhaili menambah syaratnya :
و ألاّ يكون ذلك بأيدي رجال الأجانب

Bahawa tidaklah yang sedemikian itu ( merujuk kepada menggunting dan memendek rambut ) dengan tangan lelaki ajnabi ( lelaki bukan mahram sebagai tukang gunting )
Kalau dilihat dalam kitab Fathul Baari , Jilid ke 10 muka surat 375 : lebih jelas membahaskan betapa Allah menghiasi perempuan dengan rambut yang cantik dan unik .

Maka Islam mengharamkan perempuan menyambung rambutnya atau memakai rambut palsu . Pengharaman tersebut kerana merubah anugerah Ilahi . Maka , betapa pula dicukur dan dibotakkan kepala ?

Kalau menyambung rambut hukumnya haram , inikan pula membotakkannya bagi seorang wanita , hukumnya adalah juga tetap haram .

Kerajaan Mesti Peka
Kerajaan digesa agar lebih peka dalam soal yang berkait dengan agama dan hukum . Garis panduan berasaskan syara' mesti dikeluarkan untuk industri perfileman Negara begitu juga untuk industri hiburan agar ianya tidak menyeleweng dari syariat dan merosakkan akhlak serta minda masyarakat.