Khamis, 31 Mei 2012

Khutbah Pilihan Bulan Mei

Khutbah Jumaat

Tajuk: Saat-saat Menghadapi Sakaratul Maut

Oleh: Mohd Zainudin Bin Zakaria

الحَمْدُ ِللهِ الذي قال في كتابه العزيز :

ﭷ ﭸ ﭹ ﭺ ﭻ

أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، الَّذِي بَلَّغَ الرِّسَالَةَ وَأَدَّى الأَمَانَةَ وَنَصَحَ الأُمَّةَ وَكَشَفَ الْغُمَّةَ، الَلَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيْدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ،

أما بعدُ، فَيَا عِبَادَ اللهِ، إِتَّقُوْا اللهَ، أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ، وَتَزَوَّدُوْا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَقْوَى.

Marilah kita bertakwa kepada Allah S.W.T., dengan melaksanakan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.Semoga dengan itu, kita akan sentiasa dirahmati allah S.W.T. di dunia mahupun di akhirat.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Khutbah hari ini akan membincangkan tajuk “saat-saat menghadapi sakaratul maut”.

Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir menghadapi kematian. Ia adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan. Semua kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti. Reality ini telahpun dijelaskan oleh Allah s.w.t. melalui firman-Nya dalam Surah Qaff ayat 19 :

Yang bermaksud : “ (Apabila sampai ajal seseorang) datanglah sakaratul maut membawa kebenaran yang telah dijanjikan, (serta dikatakan kepada yang mengingkarinya sebelum itu): “inilah perkara yang selalu engkau mengelak diri daripadanya!”.

Nabi s.a.w. yang muliapun tidak terkecuali daripada merasa sakit ketika menempuh sakaratul maut. Sebagaimana yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedang menghadapi sakaratul maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian baginda memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)

Ketika detik-detik wafat Nabi s.a.w. semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan roh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. “Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.” Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. “Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?” Tanya Rasulullah kepada Malaikat Penghantar Wahyu itu. “Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah dicabut ajal,” kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. “Ya Allah, dahsyat rasa maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.” Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan-akan hendak membisikkan sesuatu. Ali segera mendekatkan telinganya, “Peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.”

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah, “Ummatii, ummatii, ummatiii” – “Umatku, umatku, umatku…” sesungguhnya Baginda terlalu kasihkan ummatnya dan bimbang akan keselamatan mereka. Maka wafatlah Rasulullah s.a.w. di pangkuan Aisyah, lalu beliau meletakkan kepala Baginda yang mulia itu di atas bantal. Berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Aisyah berkata, Rasulullah s.a.w. wafat menjelang tengahari pada hari Isnin. Firman Allah s.w.t. dalam Surah Ali Imran ayat 144:

ﭿ

Yang bermaksud : “Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang rasul (yang telah wafat atau terbunuh). Jika demikian, kalau dia pula wafat atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik ke belakang (murtad)? (ingatlah) sesiapa yang kembali (menjadi kafir) maka dia tidak akan mendatangkan mudharat kepada Allah sedikitpu. (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang yang bersyukur (terhadap nikmat kurniaan-Nya).”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Allah s.w.t. menceritakan bagaiman keadaan orang yang kufur kepada Allah menghadapi sakaratul maut. Antaranya di dalam Surah al-Qiyamah 24-28:

Yang bermaksud : “ Dan pada hari itu, muka(orang-orang kafir) muram hodoh, sambil percaya dengan yakin bahawa mereka akan ditimpa malapetaka (azab) yang membinasakan. Sedarlah (jangan megutakan dunia dan melupakan akhirat. Ingatlah akan ahal orang yang hendak mati) apabila rohnya sampai ke pangkal kerongkong, dan (orang yang hadir di sisinya heboh) berkata, “siapakah yng dpat menawar jampi (dan mengubatnya)?”. Dan dia sendiri yakin saat itu ialah saat perpisahan.”

Sesungguhnya perasaan sedih dan hiba bukan sahaja dirasai oleh keluarga dan orang mengiringi jenazah ke kubur, tetapi sebenarnya setiap sendi anggota orang yang menghadapi maut juga turut bersedih. Anggota-anggota tersebut saling mengucapkan selamat tinggal sambil berkata : “Sesungguhnya kita telah lama berada dalam satu keluarga yang saling bantu-membantu antara satu dengan yang lain, merasai susah dan senang, tetapi sekarang Allah menghendaki perpisahan ini.”

Setelah semua sendi tadi mengucapkan salam perpisahan, kini sampai pula giliran roh dipaksan keluar meninggalkan jasad. Amru al-Asr menceritakan kepada anaknya: “Disaat hampir kematianku, terasa olehku bahawa seolah-olah aku terbaring disekeping kayu yang keras dan aku dapati baki nafasku yang keluar masuk itu terlalu sukar, bagaikan ianya keluar dari lubang jarum yang sempit. Aku merasai kesakitan bagaikan terdapat ranting berduri dalam tubuhku dan ianya ditarik dari kaki hingga ke kepala dan diulang-ulang berkali-kali.”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Ketahuilah, sesungguhnya perkara yang paling disukai oleh orang yang sedang bertarung dengan ajalnya ialah ketenangn dan ketenteraman. Dari lidahnya terucap kalimat syahadat dan dari hatinya dia mempunyai sangkaan yang baik kepada Allah Ta’ala. Nabi s.a.w. telah bersabda : “Perhatikanlah tiga keadaan kepada orang yang sedang sakaratul maut. Jika keningnya berkeringat, berair kedua matanya dan kering kedua pipinya beerti rahmt Allah telah turun kepadanya. Tetapi jika dia kelihaan seperti tercekik, merah warna kulitnya dan pucat kedua bibirnya, maka itu adalah akibat azab Allah kepadanya.”(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Saidina Umar r.a pernah mengatakan : “Tunggulah orang-orang yang akan mati diantara kalian, dan ingatkan mereka. Sesungguhnya mereka itu boleh melihat sesuatu yang tidak boleh kalian lihat. Ajarkanlah mereka kalimah La ilaha illallah.”

Manakala orang yang mengajarkan kalimah La ilaha illallah kepada orang yang sedang nazak pula sebaiknya janganlah bernada yang mendesak, sebaliknya ajarkanlah dengan cara yang tenang dan lembut. Ini kerana lidah orang yang diajarkan mengucap tadi, amatlah berat untuk bertutur. Sekiranya dipaksa, ini akan menyebabkan dia terasa dibeban dan boleh juga membuatkannya tidak suka meniru kalimah yang diajarkan kepadanya.

Usamah berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda ;

من مات وهو يعلم أن لآ اله الا الله دخل الجنه

Yang bermaksud : “ Barangsiapa mati dalam keadaan yakin bahawa tidak ada tuhan selain Allah, nescaya dia masuk syurga.”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Marilah sama-sama kita memanjatkan doa kepada Allah s.w.t. semoga kita ditetapkan iman ketika menghadapi sakratul maut dan mendapat husnul khatimah dengan mengucapkan kalimah thoyyibah “LA ILAHA ILLAH” di akhir hayat kita. Sesungguhnya Rasullah s.a.w. yang maksum lagi dijamin sebagai orang yang pertama yang berjaya menyeberangi titian sirat dan selamat sampai ke syurga, Baginda selalu mengucapkan doa :

يا مقلب القلوب ثبت قلبي على دينك

Yang bermaksud : “Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas agamaku.”

ﭷ ﭸ ﭹ ﭺ ﭻ

باَرَكَ اللهُ لِي وَلَكُمْ بالقُرْآنِ الْعَظِيمِ، وَنَفَعَنِي وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيهِ مِنَ الآيَاتِ

وَالذِّكْرِ الْحَكِيمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ. اَقُولُ قَوْلِي هذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤمِنَاتِ فَاسْتَغْفِرُوهُ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التّائِبِيْنَ