Khamis, 5 Jun 2008

Kerajaan umum harga petrol naik 78 sen, diesel - RM1


Harakahdaily Wed Jun 04, 08 6:13:41 pm MYT
KUALA LUMPUR, 4 Jun (Hrkh) - Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikkan harga petrol sebanyak 78 sen - satu pertambahan besar dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70. Manakala harga minyak diesel pula naik kepada RM2.50 - naik 92 sen berbanding harga sekarang sebanyak RM1.58 seliter.

Menurut laporan Malaysiakini, kenaikan sebanyak 41 peratus bagi petrol dan 58.2 peratus bagi diesel akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
Kenaikan harga itu adalah sebahagian daripada langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.
Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.
Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru. Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos. Difahamkan rebet tersebut akan dibayar apabila pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka.


Kerajaan dijangka menjimatkan RM4 bilion di bawah penstrukturan semula skim subsidi tersebut. Jika harga petrol dijual mengikut harga penuh pasaran, ia boleh mencecah setinggi hampir RM4 seliter - naik 100 peratus. Bagaimanapun, kerajaan dijangka menuju ke arah memansuhkan terus pemberian subsidi pada masa depan. - mks.

Selasa, 3 Jun 2008

IOI RESORT

berbincang ketika waktu rehat
assalamualaikum...ustaz zainudin ko?ye saya zainudin.ni encik nik mohd yusof , dari QI Consultants...ingat lagi ko? Ooo pok nik, saya ingat sangatlah..sajo jah poknik call ni, nak nanyo buleh ko amal apo yg ustaz dpt dlm program baru nih? alhamdulillah, saya sedang praktikkan apa yg dpt dlm program tu.
pok nik sedang memberi ceramah
inilah antara perbualan saya dengan encik nik yusof tengahari tadi. pertama kali saya merasakan adanya follow up dari penganjur sesebuah kursus yang pernah saya ikuti. rasanya selama setahun saya bekerja, tidak kurang drpd 10 kursus yg telah diikuti. semuanya rasa macam biasa, tetapi kursus yang dianjurkan oleh QI ni..(walaupun saya hanya mewakili tuan pengarah).agak luar biasa,ada pulak follow up dari penganjurnya. kalau semua penganjur macam ni pengamalannya, sudah pasti pesertanya akan terkesan daripada apa yang pernah diikuti... khusyuk mengikuti workshop pengurusan berhikmah

bersantai sebelum pulang ke Pahang