Khamis, 18 Mac 2010

selamat datang puteriku..(Panduan Menyambut Kelahiran Cahaya Mata)

alhamdulillah, sehari selepas dilahirkan...di Pusat Rawatan Keluarga MUIP, Hospital Bersalin dan Sakit Puan Azzahra', Kuantan Pahang.Pada 8 Mac 2010, jam 7.48 malam disambut oleh Dr. Nurrita Bt. Othman. Berat waktu dilahirkan 2.58kg. teman Umi makan malam, setelah nyawa Umi dipertaruhkan untuk melahirkanmu.setelah 7 hari usiamu...rambut dicukur
Abi memimpin selawat bersama-sama sepupu2mu..semangat sungguh mereka semua berselawat, hingga zohor.


Abi mengumumkan nama puteri abi ialah NUR AISYAH

terimakasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan Majlis Kesyukuran dan Akikah puteri sulung kami "NUR AISYAH BT. MOHD ZAINUDIN"
TERIMAKASIH JUGA KEPADA SEMUA YANG HADIR KE MAJLIS INI...
juga kepada yang sudi menghadiahkan hamper2 ini..Rezeki anak

Panduan Menyambut Kelahiran Cahaya Mata
HARI PERTAMA
Azan dan iqamah
Azan hendaklah dilakukan oleh bapa@ahli keluarga terdekat sebaik sahaja bayi dibersihkan selepas dilahirkan. Amalan soleh ini sama sahaja untuk bayi lelaki@perempuan. Caranya :-
- pegang bayi dimana kepalanya dipangku oleh tangan kiri dengan menghadap kearah kiblat.
- Azankan seperti azan masuk waktu sembahyang ke telinga kananya dahulu.
- Kemudian pusingkan bayi dimana kepalanya dipangku pula oleh tangan kanan dan iqamahkan seperti hendak solat ke telinga kirinya
- Berdoa untuk kesejahteraan bayi dan pohon dijauhi dari gangguan syaitan
Doanya : aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap gangguan syaitan dan penglihatan yang jahat lagi membahayakan.

Tahnik
Tahnik atau amalan ‘belah mulut’ ialah memindahkan sedikit makanan berperasa manis, masin, masam, dan air ke mulut anak yang baru dilahirkan. Ia dilakukan selepas mengalunkan bacaan azan dan iqamah. Fadhilatnya untuk menguatkan otot dibahagian mulut bagi membantunya menyusu. Caranya :-
1) Baca Bismillah dan selawat
2) Suapkan sedikit kurma yang telah dilenyekkan ke dalam mulut bayi.
3) Sapukan sekeping asam gelugor ke lidah bayi.
4) Sapukan sedikit garamhalus ke lidah bayi.
5) Titikkan beberapa titik air zam-zam ke mulut bayi.
6) Disusuli dengan doa keberkatan untuknya.

HARI KETUJUH
Berkhatan
Amalan berkhatan adalah afdhal jika dilakukan pada hari pertama anak itu dilahirkan baik kepada bayi lelaki atau perempuan.

Memberi nama & mendaftar
Disunatkan memberi nama anak pada hari ke tujuh. Anak-anak hendaklah diberikan nama yang baik-baik. Daftarkan nama anak dengan Jabatan Pendaftaran Negara dalam masa 14 hari.

Cukur rambut & bersedekah
Sunat dilakukan pada hari ke tujuh. Amalan ini dilakukan untuk bayi lelaki dan juga perempuan. Caranya ialah :-
- mencukur keseluruhan rambut anak pada hari ke tujuh
- timbang rambut yang telah dicukur
- dapatkan nilaian perak seberat rambut yang telah dicukur dan sedekahkan dalam bentuk wang tunai kepada orang miskin atau fisabilillah.

AQIQAH

Aqiqah hukumnya Sunat Muakkad. Ia dilakukan dengan menyembelih haiwan ternakan seperti kambing,biri-biri, atau lembu khususnya pada hari ke tujuh atau sebelum baligh ke atas mereka yang mempunyai kemampuan. Aqiqah untuk anak lelaki ialah dua ekor kambing atau dua bahagian lembu manakala anak perempuan seekor kambing atau satu bahagian lembu. Disunatkan menyedekahkan daging aqiqah yang sudah dimasak. Kepada bakal-bakal bapa@ibu, selamat menyambut kehadiran orang baru dalam hidup.
dipetik daripada Buku Rekod Bayi Klinik Al-Farabi