Jumaat, 15 Jun 2012

NOTA KULIAH-BULAN REJAB

(nota Kuliah Bulan Rejab)
-tolong betulkan teman ,kalu ade kesilapan...

ISRA’ DAN MIKRAJ
Maha Suci Allah yang memperjalankan hambaNya (Nabi Muhammad) pada malam hari dari Masjid Haram ke Masjid Aqsa yang kami berkati sekelilingnya, untuk kami perlihatkan kepadanya tanda-tanda Kami. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar dan Maha Melihat. (Surah al-Isra’: 1)
ISRA' ertinya ialah Perjalanan Nabi Muhammad s.a.w dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa di Pelestin
MI'RAJ - Perjalanan Nabi Muhammad s.a.w naik dari alam bawah (bumi) ke alam atas (langit) sampai ke tujuh langit dan selanjutnya sampai ke Sidratul Muntaha, ke 'ARASY untuk menerima wahyu Allah yang mengandung perintah solat lima waktu sehari semalaman.
'Janganlah kamu merasa berat melakukan perjalanan ke tiga masjid: Masjid Al-Haram, Masjidku, dan Masjid Al-Aqsha. Shalat di Masjid Al-Haram lebih utama dari seratus ribu kali di tempat lain, kecuali di Masjid Al-Aqsha." (HR. Ad-Darimi, An-Nasai, dan Ahmad)
'Tahun Dukacita' bagi Rasulullah SAW;
1) Kehilangan Siti Khadijah tersayang,
2) Kehilangan pula bapa saudaranya,
3) Cacian penduduk Thaif dan masyarakat Makkah sendiri, lalu Allah mengisra'mi'rajkan baginda bagi memperkukuhkan keimanan di samping menghiburkan Baginda.Doa baginda : “sekiranya ini tidak mendapat murka, maka tidaklah hamba hiraukan..”

ISRA’
1. Orang yang bercucuktanam mengeluarkan
hasil yang banyak dan cepat.Gambaran orang yang membelanjakan harta di jalan Allah
2. mencium bau yang wangi iaitu bau tukang sikat Firaun yang beriman kepada Allah

3. Sekumpulan manusia menghempap kepala masing-masing dengan batu berulangkali. Gambaran orang yang berat melakukan solat fardhu.
4. Kumpulan manusia telanjang memakan
rumput berduri, buah zakkum yang sangat pahit dan makan bara api Jahannam. Balasan orang yang tidak suka menderma, bersedeqah dan tidak mengeluarkan zakat.

5. Orang yang mengguntingkan lidah tidak berhenti-henti. Balasan orang yang bercakap tetapi tidak mengamalkannya.
6. Sekumpulan manusia makan daging busuk sedangkan ada daging baik, balasan orang yang berzina sedangkan dirinya ada isteri yang sah.
7. Orang yang tenggelam timbul dalam lautan darah dan dilemparkan dengan batu. Balasan orang yang makan riba.
8. Kumpulan manusia mencakar-cakar muka dan dada dengan kuku yang tajam. Balasan orang yang suka mengumpat.

9. Orang yang membawa berkas kayu yang banyak tidak terangkat olehnya. Balasan oarang yang menerima amanah tetapi tidak sanggup melaksanakannya.

10. Seekor lembu keluar dari lubang kecil tetapi tidak dapat masuk semula ke dalam lubang tersebut. Gambaran orang yang suka bercakap besar.

MIKRAJ
1. Wanita menangis sambil meminta pertolongan tetapi tiada yang sanggup membantu. Gambaran balasan wanita yang berhias bukan kerana suaminya.

2. Wanita tergantung pada rambutnya, otaknya menggelegak dalam periuk. Balasan wanita yang tidak menutup auratnya.
3. Wanita berkepala seperti babi, badannya seperti kaldai dan menerima berbagai balasan wanita yang suka membuat fitnah, bermusuh dengan jiran dan membuat dusta.
4. Wanita yang mukanya hitam dan memamah isi perutnya sendiri. Balasan wanita yang mengoda dan menghairahkan lelaki.

PENGAJARAN PENTING
Allah S.W.T ingin memperlihatkan kebesaran-Nya sebagai Pencipta agar keyakinan dan keimanan terhadap kekuasaan-Nya benar-benar wujud di dalam jiwa manusia
Hendaklah menjalinkan hubungan dengan Allah baik di waktu senang mahupun di waktu ditimpa musibah kerana Allah sahajalah yang mampu memberi pertolongan kepada manusia.
Sebagai membuktikan sesuatu perkara yang mustahil pada pemikiran manusia boleh berlaku, tetapi tidak mustahil bagi Allah untuk menjadikan dan menciptakannya.
Bahayanya golongan Yahudi dan Kristian terhadap umat islam. Mereka bukan sahaja mahu umat islam tunduk kepadanya sebaliknya mereka mahu menghapuskan sama sekali agama dan umat islam.